dilluns, 16 de desembre del 2013

El tifó Hayan



Dintre del projecte plurilingüe que s'ha iniciat aquest curs en l'Institut Escola Daniel Mangrané, es realitzen activitats en les quals el nostres companys han de cercar informació i elaborar textos tant en català com en anglès. És per això que a Naturals de 1r han investigat el tifó Hayan de Filipines i han elaborat un text informatiu en les dos llengües.

Mireu el vídeo que hi ha en el següent enllaç
http://www.tv3.cat/videos/4757075/Un-tifo-a-Filipines


El tifó Hayan o Yolanda, es va començar a veure el dia 2 de novembre de 2013. Aquell dia tenia poca pressió però el van anar seguint poc a poc fins que el dia 6 de novembre ja es va considerar un súper tifó. La intensitat del vent va arribar a 315 km/h. El tifó va arrassar certes zones de Filipines. Més o menys, calculen que hi ha més de 5000 morts aproximadament i que encara hi ha moltes persones desaparegudes. La ciutat de Tacloban ( Leyte) és una de les més afectades. A la ciutat de Guiuan totes les teulades de les cases van ser arrancades, una ciutat de 45000 habitant aproximadament. Part del seu hospital va ser destruït i es van quedar sense mitjans electrònics per poder atendre a les persones. Els morts es trobaven pel carrer. Hi havia perill d'infeccions, epidèmies... L'ajuda internacional va tardar uns dies en arribar i la gent estava sesnse aigua, menjar, electricitat, sense cases...El passat dia 16 de novembre, una dona que tenia un petit comerç no va poder evitar que la gent robés tot el que tenia, sol hi van quedar els estants, com si un petit tifó hagués arrasat el seu negoci.


The Philiippines typhoon

On 10th of November the typhoon Hayan passed through the Philippines Islands with winds of more than 300km/h. There have been more than 5000 dead people.
It destroyed entire villages and cities. There are thousands of sunk entire houses, roads have been cut, and many towns have suffered power and water cut off.
A typhoon or tropical cyclone is a violent storm, they are formed in on the sea and cause very strong winds with speeds of more than 120km/h. It also causes very violent rains and increase the level of the sea, like the Caribbean hurricanes.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada